The Haringey PassivTerrace

winner of Retrofit for the Future

Project overview and design

leave a comment »

This project is one of the winners of Retrofit for the Future, a competition launched in 2009 by the Technology Strategy Board (TSB), a UK public body that promotes technology innovation. Retrofit for the Future is a competition to cut carbon emissions in social housing, looking for integrated solutions rather than the use of single technologies.

The house is located in Hawthorn Road, in the London Borough of Haringey. The existing house it’s divided into two separate flats.

 

Ground floor plan - Existing house

 

 

First floor plan - Existing house

 

The project team have worked to find the most cost effective mix of measures that can achieve  80% energy saving compared to the existing house. The two flats will be transformed in a three bedroom house.

 

Proposed ground floor

 

 

Proposed first floor

 

The following energy saving measures will be applied:

–       140 mm sheepswool internal insulation+60 mm wood-fibre board to front wall

 

Internally insulated solid wall

 

–       rigid external insulation to external back wall

 

Externally insulated solid wall

 

–       Air tightness improvements (almost to the PassivHaus standard)

–       Solar Thermal Domestic Hot Water (DHW) system

–       Rigid insulation to new upper and lower ground slabs

 

Insulation of upper and lower ground floor slabs

 

–       Solar water heating battery

–       300 mm insulation to roof

New insulation to front roof

–       Shower waste heat recovery

–       Triple glazed windows and doors

–       AAA rated appliances

–       Mechanical Ventilation with Heat Recovery (MVHR) – MAICO aeronom WS 250, efficiency: 90%.

Schematic of MVHR system functioning (by E.P. on ATAP drawings)

As can be seen from the measures listed above, the focus is on air tightness and super insulation (using natural materials). The initial aim was to avoid a wet heating system with the space heating demands satisfied by the MVHR system, but modelling showed that this wasn’t quite possible so a wet heating system will be provided to top-up heating needs.

(All archtectural drawings shown in this page are kindly provided by Anne Thorne Architects Partnership)

Written by elisa prestia

June 18, 2010 at 2:43 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: